Taiteen vapaus ja vastuu / 5.10.2015 / Hannu-Pekka Björkman

HPB1

Foorumilla vieraana näyttelijä, kirjailija, näyttömötaiteen professori, Hannu-Pekka Björkman

Taidetta on sensuroitu ja vaiettu kuoliaaksi kautta aikojen, taide on luonut kiistoja ja väittelyitä. Taide on omiaan herättämään tunteita, ajatuksia ja mielipiteitä. Kuitenkin vasta aika näyttää sen, mitkä teokset jäävät päiväperhosiksi ja mitkä koverretaan historiaan. Jokin teos voi puhutella ajassa, mutta sen liekki voi hiipua teoksen ajankohtaisuuden jäädessä taakse. Miten taide voi vaikuttaa ihmiseen – ja miten ihminen voi suhtautua taiteeseen?

 

Kuuntele tilaisuuden ääninauhoite täältä: http://video.pohjoiskarjala.net/

 

Taiteen/taitelijan vapaus ja vastuu

Taide on vapauden manifesti! Taiteen voima on puhtaimmillaan riisuuntumisen ja paljastamisen voimaa. Sen kyvyssä valaista ihmismielen pimeitä nurkkia on aina ollut läsnä jotakin vaarallista. Siksi taiteen historia myös sensuurin historiaa.

Ajassamme elää vahvana, tiedostettuna ja osittain tiedostamattomana, rajattoman vapauden paradoksi. Valinnan vapauden ja vaihtoehtojen runsauden tuottama vapauden illuusio tuottaa länsimaissa selittämätöntä ahdistusta. Sananvapaus taas ei ota huomioon lasten vapautta olla lapsia.

Taide seisoo vapauden kentällä ja ihmettelee historiaamme. Tuhatyhdeksänsataa luvun edistyksen, demokratian ja tasa-arvon vuosisataa, se katsoo ensin toiveikkaasti, sitten yhä enemmän surren ja kauhistuen.

Ajassamme ympyrät sulkeutuvat. Se näkyy taiteessa ja ihmisten suhteessa ympäröivään maailmaan. Taiteilija ei ole koskaan vapaa, hänet velvoitettu noudattamaan kutsumustaan. Vapauden veistäjä, kohtalon oikusta.

- Hannu-Pekka Björkman

 

 HPB2